A házi betegápolás mentális feltételei

2021.01.29

A házi betegápolás nehéz, fárasztó és az egész családot próbára tevő, többnyire hosszútávú feladat. Akkut betegségek esetén a helyzet sokkal egyszerűbb, de krónikus betegségeknél már részletekbe menő átgondolásra, családi megbeszélésre lesz szükség. Bár sok mindent magunktól is tudunk, de érdemes a cikk alapján is gondolkodni a hatékony ápolás érdekében.

A házi betegápolás többnyire nehéz, sokszor embert próbáló feladat. Egyrészt azért, mert eszközökre van szükség hozzá, és azt sem tudjuk, hol és mit szerezzünk be. Másrészt a gondozás jelentősen megváltoztatja az ápoló hozzátartozó és családja életét, mindennapjait. 

Szeretteink rövid távú ápolása egyszerűbb, mert legfeljebb pár hétről van szó, és kevésbé kell dolgokat megváltoztatni. Azonban a krónikus betegápoláshoz már stratégia, szervezés kell (lehetőleg még a beteg hazaérkezése előtt), amihez két feltételt szükséges átgondolnia minden családnak mindannyiuk érdekében. 

.

Mentális feltételek a házi betegápoláshoz

Bármennyire is gondolnánk egyszerűbb, "majd én gyorsan megoldom" feladatnak a betegápolást, higgyük el, egyáltalán nem az: nagyon sok felkészülést igényel és áldozathozatalt a beteg minél jobb ellátása érdekében. Sőt, a feladatra nem is alkalmas mindenki pl. a természeténél, jelleménél fogva, sőt, vannak helyzetek, amikor már jobb és célszerűbb szakemberre bízni a gondozást vagy ápolást. Ha nem ezt választanánk a havi 240-300.000 Ft gondozási díj miatt, akkor meg kell találni a megfelelő személyt a családban. Arra figyelni és ügyelni kell, hogy a családtag gondozót pártfogoljuk, segítsük, bátorítsuk. Minél több terhet tud levenni a válláról a család (elmegy valaki a patikába, másik családtag takarít, kezeli a pénzt, segít a tisztálkodásban, betegmozgatásban stb.), annál kevesebb időbe és energiába fog kerülni a gondozás, és kevésbé lesz annyira fárasztó. Bár szervezéssel szinte mindent meg lehet oldani, a szűkebb család élete nagy valószínűséggel a betegről fog szólni egy jó ideig, és nemcsak az egy háztartásban élőkkel kell megbeszélnünk, mit várhatunk, mire számíthatunk, de a távolabbi rokonoknak, barátoknak, talán még a munkatársaknak is tudniuk kell ezt.

Az ápolás megtervezésekor lehetőleg a szakorvossal, a háziorvossal, az egyéb szakemberekkel (dietetikus, gyógytornász), az esetleg igénybe veendő szakápolókkal és az ápolásban részt vevő távolabbi családtagokkal, barátokkal vagy önkéntesekkel egyeztetve. 

Fel kell mérni, hogy mire képes a beteg segítség nélkül, illetve, hogy a jelenlegi állapota meddig fog tartani: várható-e romlás vagy javulás. Megtanítható vagy újratanítható olyan cselekvésekre, melyekre jelenleg nem képes, és ha igen, szükséges-e ehhez szakember vagy elég hozzá a türelmes gyakorlás? 

Fel kell mérnünk, mennyire biztonságos az a környezet, ahová a beteget el kívánjuk helyezni: mennyire kényelmes - a betegnek és a gondozónak egyaránt! -, mennyire szellőztethető, hogyan lehet megoldani a tisztálkodást, az intim szükségleteket, az étkezéseket. Szükséges-e esetleg az otthonunk átalakítása, biztonságosabbá tétele.

Az otthonápolás során elsősorban a gondozó, ápoló élete változik meg, az ő napjait kell a beteghez igazítania. Gondoskodnia kell a lábadozó vagy beteg táplálásáról, gyógyszereiről, orvosi vizsgálatairól, higiéniájáról és kényelméről, emellett természetesen a lelki, érzelmi igények sem elhanyagolhatóak.

Bármekkora is a lelkesedés kezdetben, idővel sajnos jelentősen csökkenni fog. Mindenki tudja, hogy türelmesnek, megértőnek és támogatónak kell lennie - még akkor is, ha valami olyan dolog történik, ami kihozza a sodrából. Sajnos, ez elkerülhetetlen: a feszültség, a stressz a mindennapok velejárója. A folyamatos készenlét, a rendelkezésre állás, az állandó odafigyelés nagyon kimerítő tud lenni. Egyes családok ezt anyagilag kompenzálják a gondozónak, mások pedig végzik tovább ugyan úgy szeretetből és tiszteletből.

A házi betegápolásnál kiemelt szerepe van a kikapcsolódásnak, kimozdulásnak. Annak tehát, hogy ne mindig ugyan azt csináljuk, hanem jusson időnk magunkra, a szűkebb és tágabb családunkra, szeretteinkre is a gondozott mellett. Meg kell oldani, hogy a gondozó elmehessen otthonról néhány órára, vagy 1-2 napra. Mivel minden a beteg hozzátartozó, vagyis az ápolásra, gondozásra szoruló körül forog, a nagyon szűk családnak meg kell beszélnie ezt az ügyet, és egyetértésre kell jutniuk. Önmarcangolásra és "mi lett volna, ha" kérdések felvetése értelmetlen és felesleges, mert semmin sem változtat, de rontja a helyzetet, a szeretett családtag iránti törődést.

Kevesen szoktak a pénzről beszélni, de szükséges a beteggondozáshoz. Számos, előre annyira nem tervezhető költséggel járhat az ápolás. Itt most nemcsak az eszközökről van szó, hanem pl. betegszállításról, háziorvos kihívásáról, gyógyszer ügyeleti időben történő kiváltásáról. 

Megfontolandó a szakápoló alkalmazása

Arra is készülni kell, hogy - bizonyos betegségek és állapotok esetén - a gondozott vagy ápolt nem ismeri meg a saját lányát, férjét, aki pl. a napi feladatokat végzi. Ez egy idő után már nagyon elszomorító lesz, óriási lelki teherré válik. 

Eljöhet az a pillanat, amikor át kell engedni a feladatot szakavatott ápolónak, vagy meg kell bízni egy gondozásra szakosodott céget. Ez nem szívtelenség, nem tisztességtelenség. Amit már nem tudunk (mert nem lehet vagy nem akarunk) egyedül a családdal megoldani szakismeret, idő hiánya miatt, ott másra kell bízni a feladatot. Egy szakápoló, orvosi jelenlét nélkül, az alábbi feladatokat láthatja el.

  • Szondán át történő tápláláshoz és folyadékfelvételhez kapcsolódó tevékenységek végzése és megtanítása.
  • Állandó katéter cseréje, vagy rendszeres katéterezés, hólyagöblítés.
  • Az intravénás folyadék beadásához kapcsolódó feladatok, injekciózás.
  • A baleseti, és egyéb műtétek utáni szakápolási feladatok, és a testi higiénia biztosítása, valamint a mozgás segítése.
  • Műtéti területek (nyitott és zárt sebek) ellátása, a sztómaterápia kezelése.
  • Fekélyek szakszerű ellátása.
  • Gyógyászati segédeszközök, protézisek használatának tanítása.
  • Mozgás és mozgatás eszközeinek használata, a mozgás tanítása hely- és helyzetváltoztatás segítése.
  • Oxigénterápia.

Tartós fájdalomcsillapítás szakápolási feladatai haldokló beteg otthonában történő szakápolás, az ellátandó feladatok megnevezésével.

Akárhonnan nézzük az otthoni betegápolást, egy biztos: szereteten alapul. Ha ez nincs (már) meg, akkor csak gyötrődés, bosszankodás és kötelező munka lesz belőle, ami természetesen sehová sem vezet. 

Mentálisan is készen kell állni a feladatra, amit a következő részben bemutatandó fizikai feltételek segítenek és teszik hatékonnyá az ápolást.

forrás: https://www.erteksziget.hu

szerző: Szabó Zoltán József

.